Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

''Αγαπάτε τους εχθρούς σας'' - Ανάλυση από τον Έμμετ Φοξ



Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους που σας καταριούνται, ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν κ.ο.κ, προσεύχεστε για κείνους που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν. 

Το θέμα μας είναι ξανά: «Το μίσος δεν σταματά με μίσος». Τώρα ο Ιησούς εκφράζει τη θεμελιώδη αυτή αλήθεια τόσο απλά και ξεκάθαρα, ώστε να τον κατανοεί κι ένα μικρό παιδί. Αντί να μισείτε κάποιον που φαίνεται πως είναι εχθρός σας — όπως σας υπαγορεύει το κατώτερο ένστικτό σας να κάνετε — αγαπήστε τον. Στις κατάρες ανταποδώστε ευλογίες και στο μίσος καλοσύνη. Προσεύχεστε για κείνους που σας καταδιώκουν. 

Ο Ιησούς τα είπε ξεκάθαρα όλα αυτά και για να γίνουν ακόμη πιο κατανοητά πρόσθεσε: «Αν ανταποκρίνεστε με αγάπη στην αγάπη τι το σπουδαίο κάνετε;» Ασφαλώς τίποτε, γιατί ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό. Αν θέλετε πράγματι να πραγματοποιήσετε πνευματική πρόοδο πρέπει να κάνετε περισσότερα. Πρέπει να απαλλαγείτε από κάθε μνησικακία και εχθρικότητα. Πρέπει να αλλάξετε τη νοητική σας κατάσταση έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε μέσα σας μόνο την ειρήνη και την αρμονία και να έχετε μια θετική διάθεση προς όλους τους ανθρώπους.

Δεν πρόκειται απλώς για την τελειότερη πρακτική, αλλά για τους λόγους οι οποίοι αποτελούν τα θεμέλια ολόκληρης της Επί του Όρους Ομιλίας` πρόκειται για το μοναδικό
τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε πρόοδο. 

Ούτε η σωματική υγεία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αισθήματα συγχώρησης και καλής θέλησης προς όλους, αλλά κι αυτά ακόμη τα υλικά αγαθά α χαθούν αν δεν απαλλαγεί η ψυχή σας από τα αισθήματα έχθρας και κατάκρισης. 

Μια τέτοια ελευθερία είναι στ'  αλήθεια η βασική προϋπόθεση για κάθε πνευματική πρόοδο και όποιος διαθέτει έστω και ελάχιστη πνευματική κατανόηση το αναγνωρίζει εύκολα αυτό όταν του το υποδεικνύουν. 

Εκείνοι που κατανοούν αυτό που ονομάζεται Πνευματική Ιδέα, ανακαλύπτουν εδώ ένα υπέροχο μάθημα πρακτικής πνευματικής μεθόδου ή επιστημονικής προσευχής. Με απλά λόγια, Πνευματική Ιδέα είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι το καλό δεν χάνεται, είναι Πανταχού παρόν και παντοδύναμο ενώ το κακό μια παροδική χωρίς θεμέλια και χαρακτήρα πεποίθηση, αφανίζεται με την επιστημονική προσευχή.

 Έτσι, αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί μυστικό της πνευματικής θεραπείας δεν είναι η πάλη με το λάθος — πράγμα που του δίνει ζωή και δύναμη        — αλλά η καταστροφή του με την απομάκρυνσή μας απ' αυτό, από την ενέργεια της πίστης μας σ' αυτό, η οποία και του προσφέρει υπόσταση.

Τη μόνη υπόσταση που μπορεί να αποκτήσει, του τη δίνει η προσωρινή αποδοχή του από την  σκέψη σας. Αποσυρθείτε απ' το λάθος κι αυτό θα αφανιστεί. 

Είτε συνειδητά είτε — πολύ συχνά — ασυνείδητα έχετε δώσει σάρκα και οστά στην πλάνη με τη σκέψη σας. Τώρα μην την σκέφτεστε πλέον. Η σκέψη σας είναι πάντα που μετράει. 

Ο Σαίξπηρ είπε: «Δεν υπάρχει καλό ή              κακό. Η σκέψη είναι που τα διαμορφώνει». Ο φόβος, το μίσος και η μνησικακία είναι ιδέες βαριά φορτισμένες με συναίσθημα και όταν προστίθενται σε κάποια δυσκολία, την επαναφορτίζουν με νέα και σθεναρή ζωτικότητα, που κάνει ακόμη πιο δυσχερές το ξεπέρασμά της.

 Όταν ξαναγυρίζουν - νοητικά σε λυπηρά γεγονότα, όταν σκεφτόμαστε- πόσο κακή ήταν η συμπεριφορά κάποιου και ανακαλούμε στη μνήμη μας όλες τις λεπτομέρειες, ξαναζωντανεύουμε κάτι που χανόταν στη λησμονιά.

Όταν εμφανίζεται μια οποιαδήποτε καινούργια δυσκολία, εκείνο που καθορίζει την επίδρασή της πάνω σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο την δέχεστε νοητικά και την αντιμετωπίζετε. Αυτό είναι το σημαντικό. 

Εκείνο που έχει σημασία για σας δεν είναι οι άνθρωποι ή τα πράγματα ή οι καταστάσεις που συμβαίνουν, αλλά οι σκέψεις και ο πεποιθήσεις που έχετε για όλα αυτά. Δεν είναι η συμπεριφορά των άλλων, αλλά οι δικές σας σκέψεις που είναι καθοριστικές. Με τις σημερινές σκέψεις σας γράφετε την δική σας ιστορία για το αύριο. Διαμορφώνετε μέρα με ημέρα το πεπρωμένο σας με τον τρόπο που αντιδράτε νοητικά στις εμπειρίες που σας συμβαίνουν

Ο σωστός τρόπος αντίδρασης είναι η ύψιστη τέχνη της ζωής και ο Ιησούς συμπύκνωσε το μυστικό αυτής της τέχνης σε μια πρόταση όταν είπε: «Μην αντιστέκεστε στον πονηρό».

Αν τα λόγια αυτά κατανοηθούν μέσα από πνευματικό φως, γίνονται το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας στη ζωή. Ορθή κατανόηση αυτής της εντολής θα σας βγάλει από την Γη της Αιγύπτου, από τον Οίκο της Δουλείας, θα αναζωογονήσει το σώμα σας, θ' απελευθερώσει την ψυχή σας και θα ανανεώσει, με λίγα λόγια, ολόκληρη τη ζωή σας. 

Αντιστεκόμενοι νοητικά σε κάποια ανεπιθύμητη κατάσταση,  προσφέρετε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη — μια δύναμη που θα χρησιμοποιήσει εναντίον σας — ενώ ταυτόχρονα εσείς χάνετε ισόποσα από τις δυνάμεις σας. Είτε έχετε ν’ αντιμετωπίσετε μια σωματική δυσχέρεια είτε μια επαγγελματική ή προσωπική δυσκολία, δεν πρέπει —όπως συνήθως γίνεται — να επιτίθεστε νοητικά εναντίον της ή έστω να στέκεστε πεισματικά στη μέση του δρόμου λέγοντας «δε θα περάσεις», αλλά να υπακούετε τον κανόνα του Ιησού και να μην αντιστέκεστε στον πονηρό.

Μην αντιστέκεστε  νοητικά στην προβληματική αυτή κατάσταση, δηλαδή μην την θρέφετε με την ίδια την ψυχή σας. Αναζητήστε την Παρουσία του Θεού όπως θα αναζητούσατε σημεία αναφοράς  αν σας έριχναν σ' ένα κατασκότεινο δωμάτιο. Να σκέφτεστε σταθερά ότι η Παρουσία αυτή βρίσκεται μαζί σας καθώς επίσης και στο άτομο ή στο χώρο όπου έχει κάνει την εμφάνισή του το κακό, δηλαδή στρέψτε την άλλη σιαγόνα. Αν το κάνετε αυτό, όποια κι αν είναι η ανεπιθύμητη κατάσταση ή το πρόβλημα θα χαθεί και σεις θα απαλλαγείτε. Αυτή είναι η αληθινή πνευματική μέθοδος του να αγαπάς τους εχθρούς σου.


Η Αγάπη είναι θεός γι' αυτό και είναι πανίσχυρη. Αυτή είναι η επιστημονική εφαρμογή της Αγάπης, εναντίον της οποίας τίποτα δεν μπορεί να σταθεί. Εξουδετερώνει κάθε κακή κατάσταση και απελευθερώνει τον άνθρωπο που είναι υποχείριός της. 

Όταν όμως ανταποδίδουμε μίσος στο μίσος, κατάρα στην κατάρα ή φόβο στη βία, τότε μεγαλώνουμε τη δυσκολία, όπως ακριβώς ο ήχος πολλαπλασιάζεται από έναν ενισχυτή. 

Η αντιμετώπιση του μίσους με Αγάπη είναι η Βασιλική Χριστική Οδός που οδηγεί στη λύτρωση, είναι η τέλεια μέθοδος αυτοάμυνας σε κάθε περίσταση. Σας κάνει απόλυτα άτρωτο σε κάθε είδους επίθεση: ~Αν κάποιος γίνεται με τη συμπεριφορά του μισητός, μην αντιδράτε σ' αυτό νοητικά.

 Μην αντιστέκεστε στον πονηρό. Αντιληφθείτε το Χριστό που κατοικεί μέσα στον εχθρό σας και όλα θα πάνε καλά. Θα πάψει να σας ενοχλεί και είτε θα αλλάξει συμπεριφορά είτε θα φύγει απ' τη ζωή σας, πέρα βέβαια απ' το ότι θα ευεργετηθεί από την αντίδρασή σας.

 Αν μαθαίνετε δυσάρεστα νέα μην αντιδράτε νοητικά. Κατανοήστε την αμετάβλητη φύση και την απεριόριστη αρμονία του Καλού, που είναι διαθέσιμη για τον καθένα, σε κάθε επίπεδο ύπαρξης και τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν δεν νιώθετε ευτυχία στη δουλειά ή στο σπίτι, μην αντιστέκεστε νοητικά σ' αυτές τις καταστάσεις, μην παρασύρεστε στη γκρίνια ή στην αυτολύπηση ή σε αντεγκλήσεις.

Τέτοιου είδους αντιδράσεις, το μόνο που κάνουν είναι να δυναμώνουν την υπόσταση της πλάνης. Γι' αυτό λοιπόν μην αντιστέκεστε στον πονηρό. Αναζητήστε νοητικά την Παρουσία του Θεϊκού Πνεύματος τριγύρω σας, δεχτείτε την ύπαρξή Του και πιστέψτε ότι έχετε εξουσία σε όλες τις καταστάσεις όταν εκφράζετε το Λόγο στο όνομα του Εγώ είμαι ο Ων. 

Έτσι, σύντομα θα είστε απαλλαγμένοι απ' το κακό.

Το να αγαπάτε τους εχθρούς σας αποτελεί επίσης το κλειδί της σωματικής υγείας και χωρίς αυτό δεν υπάρχει τέτοια υγεία. Το μυστικό της βρίσκεται στην κατανόηση της Θεϊκής Ζωής και της Θεϊκής Αγάπης. 

Κάθε σωματική βελτίωση είναι συνέπεια αυτής της αλήθειας και όχι προϋπόθεσή της. Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για τις επιπτώσεις που έχουν οι αδένες στη σωματική μας υγεία, όλοι όμως οι αδένες κυβερνώνται από τα συναισθήματά μας. 

Έτσι λοιπόν, η σωστή τους λειτουργία εξασφαλίζεται από την προώθηση καλών σκέψεων, πράγμα βέβαια που πρέπει να αφορά και τα υποσυνείδητα συναισθήματα.

Βιβλίο: «Η επί του Όρους ομιλία»


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: