Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο δρόμος του Μάγου 14ο Μάθημα


Οι μάγοι δεν πενθούν το χαμό, γιατί το μόνο πράγμα που μπορεί να χαθεί είναι το μη πραγματικό.




Ακόμα κι αν χάσετε τα πάντα, το πραγματικό θα βρίσκεται πάντοτε εκεί.

Μες στα χαλάσματα της καταστροφής και της ερήμωσης, κρύβονται θαμμένοι Θησαυροί

Όταν ψάχνετε τις στάχτες, έχετε τα μάτια ανοιχτά.

Ο Αρθούρος, όπως όλα τα παιδιά, παρατήρησε κάποια στιγμή το θάνατο. Ήταν τεσσάρων-πέντε χρονών, όταν ο Μέρλιν τον βρήκε μια μέρα γονατιστό στο δάσος, να κοιτάζει ένα μικρό σωρό από γκρίζα πούπουλα - τα απομεινάρια ενός σπουργίτη. "Τι έπαθε;" ρώτησε το αγοράκι.

"Εξαρτάται", απάντησε ο Μέρλιν.

"Από τι;"

"Από το πώς το βλέπει κανείς. Οι περισσότεροι θνητοί θα έλεγαν ότι αυτό είναι ένα νεκρό πουλί. Με τη λέξη 'νεκρό', εννοούν ότι η ζωή του καταστράφηκε. Ορισμένοι πιο σοφοί θνητοί, όμως, γνωρίζουν ότι ο θάνατος είναι απλώς μια ανακατάταξη. Η ύλη από την οποία ήταν πλασμένο το πουλί επιστρέφει στο χώμα για να αναμιχθεί με τα στοιχεία που το γέννησαν."

Ο Αρθούρος κατσούφιασε. "Εγώ, τότε, γιατί νιώθω φόβο που το βλέπω;"

"Φταίει η μνήμη. Είτε το ξέρεις είτε όχι, έχεις σχηματίσει εικόνες για το θάνατο από τη βρεφική σου ηλικία και καθώς αυτές ξετυλίγονται, θυμάσαι το φόβο και τον πόνο που τις συνοδεύει." Το αγόρι ήταν πολύ μικρό για να καταλάβει όλα όσα του έλεγε ο Μέρλιν κι όπως θα έκανε κάθε παιδί, δεν προχώρησε περισσότερο σε βάθος. Οι εξηγήσεις του γέροντα τον ικανοποίησαν, μερικά χρόνια αργότερα, όμως, πέρασε απ' το μυαλό του ότι ο θάνατος θα μπορούσε να συμβεί και στον ίδιο κι όχι μόνο στα ζωντανά του δάσους.

"Νομίζω ότι όσο μεγαλώνω θα φοβάμαι όλο και περισσότερο το θάνατο", είπε μια μέρα, όταν είχε κλείσει πια τα δώδεκα.

Ο δρόμος του Μάγου 13ο Μάθημα

Η πραγματικότητα που βιώνετε αποτελεί ένα καθρέφτισμα των προσδοκιών σας.


Εάν προβάλλετε καθημερινά τις ίδιες εικόνες, η πραγματικότητα σας θα είναι η ίδια κάθε μέρα.

'Όταν η προσοχή είναι τέλεια, δημιουργεί τάξη και διαφάνεια μέσα από το χάος και τη σύγχυση.

Αφού έγινε βασιλιάς, ο Αρθούρος εκμυστηρεύτηκε μόνο σε έναν άνθρωπο τις εμπειρίες του απ' την κρυστάλλινη σπηλιά: στη γυναίκα του, Γκουίνεβιρ. Αυτό συνέβη αρκετά χρόνια πριν την επανεμφάνιση του Μέρλιν και η Γκουίνεβιρ φανταζόταν τον μάγο σαν ένα μονόκερω ή κάποιο άλλο μυθικό τέρας. "Αν είναι τόσο άγριος όσο τα μαύρα Ουαλικά βουνά στα οποία λένε ότι γεννήθηκε, θα προτιμούσα να μην τον γνωρίσω", ομολόγησε κάποτε στον Αρθούρο.

"Δεν είναι έτσι", απάντησε ο Αρθούρος. "Δεν είναι ούτε όπως τον περιμένεις, ούτε όπως τον φαντάζεσαι."

"Καλέ μου, έχω συναντήσει μάγους στη Γαλλική αυλή - έτσι, τουλάχιστον, αυτοαποκαλούνταν", είπε η Γκουίνεβιρ. "Δεν είναι κάτι γέροντες, με μακριές λευκές γενειάδες, που έχουν περισπούδαστο ύφος, κουνάνε το κεφάλι, σαν να βλέπουν πράγματα που εμείς είμαστε ανίκανοι να δούμε και ισχυρίζονται ότι διαθέτουν δυνάμεις, που όμως κανείς δεν έχει δει ποτέ στην πράξη;"

Ο Αρθούρος χαμογέλασε. "Έχω γνωρίσει κι εγώ τέτοιους μάγους, αλλά ο Μέρλιν δεν ήταν σαν αυτούς. Κάποτε του είπα, '’Σε τι διαφέρουμε εμείς οι δύο; Εγώ μας βλέπω σαν δύο ανθρώπους, ξαπλωμένους στην όχθη ενός ποτάμιου, που περιμένουν να πιάσουν κανένα ψάρι για το βραδινό τους'’. Εκείνος με κοίταξε και κούνησε αρνητικά το κεφάλι. Είναι αλήθεια πως είμαστε δύο άνθρωποι όπως μας περιγράφεις, για σένα, όμως, αυτό το σκηνικό είναι όλη σου η πραγματικότητα, ενώ στη δική μου επίγνωση, το ποτάμι, το δέντρο και κάθε τι γύρω μας δεν είναι παρά αμυδρά ίχνη στον πιο μακρινό ορίζοντα'".

Αναζωογόνηση μέσα από ορθή δράση

Παραδόξως, η ορθή δράση και όχι η αδράνεια είναι που φέρνει ξεκούραση και αναζωογόνηση. Ο άνθρωπος κουράζεται γιατί δεν δρα με εσωτερικό συντονισμό των δυνάμεών του.

Η υψηλή δράση παράγει ψυχική ενέργεια, που είναι η αιτία της αναζωογόνησης. Παράλληλα, δρώντας με το μάξιμουμ του εσωτερικού μας συντονισμού, πραγματώνουμε το σκοπό μας, δηλαδή την τελειοποίηση. Γιατί τελειοποίηση δεν σημαίνει να γίνουμε κάτι που δεν είμαστε, ή να πραγματώσουμε κάτι ανέφικτο. Τελειοποίηση σημαίνει να λειτουργούμε τον εαυτό μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, να λειτουργούμε με το μάξιμουμ των ψυχικών μας ‘ταχυτήτων’. Και αυτό, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι το κουραστικό, αντιθέτως είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.

Ο άνθρωπος συνήθως αναζητά συνεχώς την ‘ξεκούραση’, την άνεση και την έλλειψη ευθυνών. Πόσο πνευματικά ανόητο είναι κάτι τέτοιο! Γιατί όποιος αναζητά τα παραπάνω, απλά δε γνωρίζει τα τρομερά οφέλη της ορθής δράσης, της ορθής αντιμετώπισης των δυσκολιών και της ορθής ανάληψης ευθυνών. Όσο εξελίσσεται κανείς αντιλαμβάνεται την ευδαιμονία και τα πνευματικά δώρα που έρχονται μέσα από την χαρούμενη και ορθή υπευθυνότητα. Γιατί υπάρχει και η βλαβερή υπευθυνότητα, κατά την οποία το άτομο αναλαμβάνει ευθύνες είτε για να ευχαριστήσει άλλους και να πάρει επιβεβαίωση, ή γιατί δεν μπορεί να πει όχι, ή για να κερδίσει κάτι, ή με άλλα εγωιστικά κίνητρα. Με την ορθή υπευθυνότητα, το άτομο έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του, δεν αναλαμβάνει περισσότερα από όσα μπορεί, ενώ ότι αναλάβει το εκτελεί με τελειότητα, χαρά και χωρίς μεμψιμοιρία, με στόχο πάντα το κοινό καλό.