Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ο δρόμος του Μάγου 18ο Μάθημα

Μπορείτε να βιώσετε την αθανασία εν μέσω της θνητότητας.


Ο χρόνος και το άχρονο δεν είναι αντίθετες έννοιες. Επειδή εμπεριέχει τα πάντα, το άχρονο δεν έχει αντίθετο.

Στο επίπεδο του εγώ, αγωνιζόμαστε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Το πνεύμα θεωρεί ότι το μόνο μας πρόβλημα είναι αυτός ο αγώνας.

Ο μάγος γνωρίζει την πάλη ανάμεσα στο εγώ και το πνεύμα, αλλά ξέρει επίσης ότι και τα δύο είναι αθάνατα και δεν μπορούν να πεθάνουν.

Κάθε πλευρά του εαυτού σας είναι αθάνατη, ακόμα κι εκείνες που κρίνετε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Τον καιρό που ο νεαρός Αρθούρος έγινε βασιλιάς, κυκλοφορούσαν φήμες για κάποιο τρελό που ζούσε στο δάσος του Κάμελοτ. "Μην σας ανησυχούν αυτές οι φήμες", του είπαν οι σοφοί της αυλής. "Είναι κάποιος που έχει χάσει τα λογικά του. Ζει κλεισμένος σ' ένα καλύβι, όπου αργά ή γρήγορα θα πεθάνει."

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Αρθούρου είχε ξυπνήσει. Κάλεσε τους ιππότες του και κίνησε μαζί τους, με σκοπό να βρουν τον τρελό. Μετά από αρκετές ώρες, η βασιλική συνοδεία βρέθηκε σ' ένα ξέφωτο, κοντά στο κεντρικό μονοπάτι που διέσχιζε το δάσος. Στη μέση αυτού του ξέφωτου υπήρχε ένα καλυβάκι από λάσπη και καλάμια, τόσο προχειροφτιαγμένο που εξείχαν από παντού γυμνά κλαριά. Ο Αρθούρος ξεκαβαλίκεψε και προχώρησε μέχρι εκεί. Δεν υπήρχε πόρτα, παρά μονάχα ένα μικρό παράθυρο για να αερίζεται ο χώρος.

Ο βασιλιάς στάθηκε απ' έξω και φώναξε: "Ποιος είσαι;"

"Κάποιος που δεν ανήκει σ' ετούτο τον κόσμο", αποκρίθηκε μια αδύναμη φωνή.

Ο Αρθούρος δίστασε για μια στιγμή. "Θα ήθελα να συζητήσω μαζί σου", είπε μετά. "Είμαι ο βασιλιάς και σε διατάζω να βγεις έξω."

"Δεν έχω βασιλιά. Άσε με ήσυχο", απάντησε η φωνή.

"Ναι, αλλά δεν έχεις ούτε τροφή ούτε νερό. Χρειάζεσαι βοήθεια."

ΧΑΛΑΡΩΣΗ: ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ. – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Το να ζούμε με το νου και το σώμα σε χαλάρωση είναι η φυσική μας κατάσταση.

Είναι ο σημερινός τρόπος ζωής  που μας έχει κάνει να ξεχάσουμε αυτή την κατάσταση.

Εκείνοι που ζουν με το νου και το σώμα σε χαλάρωση έχουν το κλειδί για να είναι πιο υγιείς, να έχουν περισσότερη ζωτικότητα, να έχουν μεγαλύτερη αρμονία ανάμεσα στον νου και το σώμα.

Η κατάσταση του νου και η κατάσταση του σώματός μας συνδέονται.

Αν οι μύες είναι χαλαρωμένοι, τότε και ο νους μας είναι ήρεμος. Αν  ο νους είναι ανήσυχος, τότε βλέπουμε τα αποτελέσματά του και στο σώμα.

Κάθε δράση ξέρουμε ότι προέρχεται κυρίως από τον νου. Όταν ο νους δεχτεί ένα εξωτερικό ερέθισμα, που τον οδηγεί στο να δράσει,  αμέσως στέλνει ένα μήνυμα δια μέσου του νευρικού συστήματος στους μύες, και οι μύες μετατρέπουν αυτό το ερέθισμα, σε μηχανική ενέργεια, δηλαδή σε κίνηση.

Στην καθημερινή μας ζωή, στο άγχος και στη βιασύνη της σύγχρονης ζωής, ο νους μας δέχεται ερεθίσματα που μας κάνουν να είμαστε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή. Έτσι λοιπόν ξοδεύουμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος από τη ζωής μας, ακόμα και στον ύπνο μας, σε μια κατάσταση έντασης.

Καθένας από μας, αν παρατηρήσει το σώμα του, θα βρει σημεία τέτοια που μαζεύει αυτή την ένταση. Άλλοι άνθρωποι έχουν σφιγμένο στομάχι, άλλοι έχουν ανασηκωμένους ώμους, άλλοι είναι σκυθρωποί. Αυτή λοιπόν η άσκοπη υπερένταση, προκαλεί ταλαιπωρία και κακή υγεία. Είναι μια τεράστια αφαίμαξη της ενέργειάς μας, που δημιουργεί υπερκόπωση.

Χαλάρωση σημαίνει να μην υπάρχει κανένας μυς σε ένταση χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Σημαίνει να μάθουμε να αφηνόμαστε αντί να σφίγγουμε το σώμα μας, χωρίς να υπάρχει αιτία. Να αναπνέουμε ήρεμα και βαθιά και να αφήνουμε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες απλά να συμβαίνουν.

Νίκος Καζαντζάκης: Πρέπει να γίνεις εσύ ‘Ηλιος

Νίκος Καζαντζάκης: Πρέπει να γίνεις εσύ ‘Ηλιος


Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων. Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.
Πού να βρω μια ψυχή σαρανταπληγιασμένη κι απροσκύνητη, σαν την ψυχή μου, να της ξομολογηθώ;
Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύουμαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι …
Να μην αρνιέσαι τη νιότη σου ως τα βαθιά γεράματα, να μάχεσαι σε όλη σου τη ζωή να μετουσιώσεις σε κατάκαρπο δέντρο την εφηβική σου άνθηση, αυτός, θαρρώ, είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου.
Έχουν να πουν πως άνθρωπος είναι το ζώο που συλλογιέται το θάνατο. Όχι, σου λέω εγώ. Άνθρωπος είναι το ζώο που συλλογιέται την αθανασία.
Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα.
Άσφαλτα κατέχει η χωματένια αυτή μήτρα την αξία του κάθε παιδιού της· κι όσο ανώτερη η ψυχή που έπλασε, τόσο και δυσκολότερη της αναθέτει εντολή: να σώσει τον εαυτό του ή τη ράτσα του ή τον κόσμο· από την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη εντολή που σου αναθέτει διαβαθμίζεται η ψυχή σου.
Άστρα, πουλιά, σπόροι μέσα στο χώμα, όλα υπακούουν. Και μόνο ο άνθρωπος σηκώνει κεφάλι και θέλει να παραβεί το νόμο και να μετατρέψει την υπακοή σε ελευτερία. Γι’ αυτό κι απ’ όλα τα πλάσματα του Θεού αυτός μονάχα μπορεί κι αμαρταίνει. Τι θα πει αμαρταίνει; χαλνάει την αρμονία.
Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.
Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύουμαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι …
Δέν διαλέγεις αυτά που πιστεύεις. Αυτά διαλέγουν εσένα.
Πιστεύω στα αναρίθμητα, εφήμερα προσωπεία που πήρε ο Θεός στους αιώνες και ξεκρίνω, πίσω από την άπαυτη ροή του, την απόλυτη ενότητα.
Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα τ’ανθρώπου, να σπας τα σύνορα! Ν’ αρνειέσαι οτι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες:
Θάνατος δεν υπάρχει
Ένας δρόμος, ένας μονάχα οδηγάει στο Θεό, ο ανήφορος.
Αν δε δει ο Θεός χέρι ανθρώπου, δε βάζει μήτε κι αυτός το δικό του.
Σκύβω απάνω στο μερμήγκι, θωρώ μέσα στο γυαλιστερό μαύρο μάτι του το πρόσωπο του Θεού.
Θεός είναι η ακατάλυτη δύναμη που μεταμορφώνει την ύλη σε πνέμα. Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα κομμάτι από το θεϊκό αυτό στρόβιλο και γι’ αυτό κατορθώνει να μετουσιώνει το ψωμί και το νερό και το κρέας και να το κάνει στοχασμό και πράξη.
Δεν είναι νερό δροσερό ο Θεός, όχι, δεν είναι νερό δροσερό, να το πιεις, να δροσερέψεις. Είναι φωτιά, και πρέπει να περπατάς απάνω της. Κι όχι μονάχα να περπατάς, παρά, κι αυτό ‘ναι το πιο δύσκολο, παρά και να χορεύεις!
Σίγουρα, ευτύς ως μπορέσεις να χορέψεις, η φωτιά γίνεται νερό δροσάτο, μα ώσπου να φτάσεις ως εκεί τι αγώνας, τι αγωνία, Θεέ μου!
Νίκος Καζαντζάκης         πηγή   Εναλλακτική  Δράση