Της Μαριτίνας Συμβουλίδη
όνειρο μπαλόνια παιδίΗ εξέλιξη και η ανάπτυξή μας αρχίζει από την παιδική μας ηλικία. Σαν ένα ξεχωριστό ύφασμα πάνω στο οποίο υφαίνονται πολύτιμα πετράδια και κεντήματα, οι εμπειρίες και τα βιώματά μας αφήνουν το ανεξίτηλο σημάδι τους μέσα στην ψυχή μας.
Μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού ο κόσμος δείχνει μεγάλος και ολοκαίνουριος! Όλα όσα ζει και δέχεται είναι για ένα παιδί η μοναδική του πραγματικότητα, είναι όλα όσα γνωρίζει και εμπιστεύεται σε αυτή τη ζωή. Με αυτές τις προσλαμβάνουσες θα δημιουργήσει μέσα του την δική του εικόνα για τον κόσμο, τους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση αλλά κυρίως την εικόνα για τον εαυτό του. Οι εμπειρίες του θα γίνουν η πιο γερή βάση πάνω στην οποία θα χτίσει το σύστημα αξιών του, τις πεποιθήσεις του, τις ικανότητές του και τα εφόδιά του για την ζωή του στο τώρα και κατά την ενήλικη περίοδο.
Ένα ακατάπαυστο ταξίδι εμπειριών και συναισθημάτων ακολουθεί κάθε παιδί στο δρόμο του προς την ενηλικίωση. Κάποια στιγμή όλα αυτά τα στοιχεία που συνοδεύουν την παιδικότητά του κάθε ανθρώπου αρχίζουν και φθίνουν, κάθε υποχρέωση που ορίζεται απαραίτητη για την εξέλιξη ενός παιδιού, όπως το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, ολοκληρώνεται. Εκείνη τη χρονική στιγμή κάθε παιδί μένει σε μια σιωπή. Κάθε σταθερό υποστύλωμα της ζωής του, όπως μέχρι εκείνη την ώρα γνώριζε, υποχωρεί μόλις διεκπεραιώσει το ρόλο του ως παιδί και ως έφηβος και μετά τι;