Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Πλάτωνας: Η τριμερής διάκριση της ψυχής

Ο Πλάτωνας έχει τεράστια επίδραση στον Δυτικό τρόπο σκέψης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 428 π.Χ. περίπου από γονείς ευγενείς. Αρχικά ασχολήθηκε με την ποίηση, αλλά σύντομα στράφηκε εξ ολοκλήρου στη φιλοσοφία. Στην ηλικία των 20 προσκολλάται στον Σωκράτη και παραμένει μαθητής του, ακολουθώντας τον για εννέα χρόνια.
Πλάτωνας: Η τριμερής διάκριση της ψυχήςΗ γνωριμία του με τον Σωκράτη ήταν το ένα από τα δύο επιδραστικότερα γεγονότα της ζωής του. Το άλλο σημαντικό γεγονός ήταν ο Πελοποννησιακός πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη, κατά τον οποίο ο Πλάτωνας υπηρέτησε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, (409 – 404 π.Χ.). Η ήττα της Αθήνας τερμάτισε την δημοκρατία της, την οποία οι Σπαρτιάτες αντικατέστησαν με ολιγαρχία.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο Πλάτωνας σκέφτηκε να στραφεί στην πολιτική, αλλά η θανάτωση του Σωκράτη το 399 π.Χ. και η ακόλουθη ψυχολογική κατάσταση και ατμόσφαιρα άλλαξαν τα σχέδιά του και έτσι ο Πλάτωνας αποφάσισε μαζί με λίγους ακόμα σωκρατικούς να καταφύγει στα Μέγαρα.
Μετά το θάνατο του Σωκράτη αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη μελέτη και στη φιλοσοφία.
Ταξίδεψε για 12 χρόνια σε όλη τη Μεσόγειο, μελετώντας μαθηματικά με τους Πυθαγόρειους στην Ιταλία, γεωμετρία, γεωλογία, αστρονομία και θρησκεία στην Αίγυπτο. Το 385 π.Χ. περίπου ιδρύει την Ακαδημία στην Αθήνα, στην οποία δίδαξε για περίπου 40 χρόνια και πάντα προφορικά. Η Ακαδημία λειτούργησε μέχρι το 529 μ.Χ., όταν την έκλεισαν οι Ρωμαίοι, θεωρώντας τη απειλή για τον χριστιανισμό.

Η θεωρία του Πλάτωνα για την ψυχή

Charles Bukowski: 15 αποφθέγματα που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότητα

 Bukowski ήταν ένας πολυγραφότατος Αμερικανο – Γερμανός συγγραφέας και ποιητής, γνωστός για τα άκρως ρεαλιστικά (ορισμένες φορές, θα λέγαμε ωμά) γραπτά του και τις γλαφυρές περιγραφές του, που σκιαγραφούν το κοινωνικό και πολιτισμικό κλίμα, μέσα στο οποίο ζούσε. Παράλληλα, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θεωρείται και ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα. Charles Bukowski: 15 αποφθέγματα που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότηταΓεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1994 από λευχαιμία. Ο Bukowski μεγάλωσε ως ένας κοινωνικά απομονωμένος έφηβος. Ζούσε σε μια οικογένεια με έναν σκληρό πατέρα, που συνήθιζε να τον κακοποιεί με μία ζώνη τρεις φορές την εβδομάδα και το αποτέλεσμα ήταν ένας ντροπαλός και συνάμα εξοργισμένος νεαρός. Παρ’ όλα, αυτά ο ίδιος ο Bukowski είχε πει ότι ο πόνος και η κατάθλιψη που βίωσε είναι αυτά που τον ενέπνευσαν να γράψει.
Οι ιστορίες του διαπραγματεύονται τις σχέσεις, τον αλκοολισμό του, τη ζωή των φτωχών Αμερικανών. Συχνά περιστρέφονται γύρω από τη ζωή του alter ergo του, Henry Chinaski – ενός αλκοολικού συγγραφέα, ενός γυναικά μισάνθρωπου που αγαπά την κλασική μουσική. Οι Times το 1986 σε ένα αφιέρωμά τους τον χαρακτήρισαν «πρίγκιπα του αμερικανικού περιθωρίου» ή όπως τον έχουν επίσης αποκαλέσει «συγγραφέα της παρακμής».
Ο Bukowski έγραψε έναν μεγάλο αριθμό ποιημάτων και σύντομων ιστοριών και έξι νουβέλες. Το έργο του ήταν τόσο δημοφιλές, που έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικάνους συγγραφείς. Οι παρακάτω φράσεις του θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ανθεκτικότητα, όπως κι εκείνος είχε καταφέρει να κάνει, παρά τις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει.

15 αποφθέγματα του Charles Bukowski για να αναπτύξετε ψυχική ανθεκτικότητα