Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ο οίνος και η σχέση του με την αγάπη στην Αγία Γραφή

10 Ιουλίου 2016
αμ12
Αγάπη: Ο οίνος συνδέεται με την αγάπη. Στο βιβλίο Άσμα Ασμάτων  ο αγαπημένος της νέας  είναι σαν ανθισμένο κλήμα που ευωδιάζει στ’ αμπέλια της Εγγαδδί. Είναι η αγάπη της μεθυστική, γι’ αυτό λέγει   εισαγάγετέ με εις οίκον του οίνου, τάξατε επ’ εμέ αγάπην (2,4).  Σε άλλο εδάφιο του ίδιου βιβλίου   ο αγαπημένος λέει προς την αγαπημένη ότι θα σε παραλάβω και θα σε βάλω μέσα στο σπίτι της μητέρας μου και στο ιδιαίτερο δωμάτιο αυτής, η οποία με συνέλαβε και μ’ εγέννησε. Θα σε ποτίζω με μυρωδάτο οίνο, με νάμα κατασκευασμένο από τα ρόδια μου (7,2 ).
Εικόνες της Φύσης: Η ευφορία της φύσης, συνοδευόμενη με την παρουσία του αμπελιού, εμφανίζεται συχνά στη Βίβλο μέσα από ωραιότατες φυσικές εικόνες:
  • Η συκιά έβγαλε τους πρώιμους καρπούς της, τα αμπέλια ανθίζουν, σκορπίζουν ευωδία. (Ασμ Ασμ 3,13α).
  • Μπήκα στον κήπο μου -λέει ο νυμφίος- αδελφή μου και τρύγησα τη σμύρνα μου με τα πολλά αρώματα. ΄Εφαγα το ψωμί μου με το μέλι μου, ήπια το κρασί και το γάλα μου. Φάτε, σύντροφοί μου, και πιέστε, χορτάστε και ευφρανθήτε, αδελφοί μου (Ασμ Ασμ 5, 16).
  • Κατέβηκα σε κήπο με καρυδιές, για να δω τη βλάστηση στις όχθες του χειμάρρου, για να δω, αν άνθισε το αμπέλι κι αν έβγαλαν άνθη οι ροδιές (Ασμ Ασμ 6, 10).