Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Εμείς κοπιάζουμε κι ο Θεός το βλέπει και μας προετοιμάζει για τη Βασιλεία

Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
elisaie2[Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της Συνέντευξης του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίου στο Διευθυντή Σύνταξης της Πεμπτουσίας κ. Νικόλαο Κόιο]
ΝΚ – Γέροντα, εσείς πρoΐστασθε εδώ και αρκετά χρόνια πνευματικά του κοινοβίου της Σιμωνόπετρας και θέλουμε να μας πείτε από την εμπειρία σας ως πνευματικός:
Τελικά τι χρειάζεται, ποια είναι η ουσία του πράγματος που χρειάζεται ο άνθρωπος για να  να προχωρήσει στην πνευματική ζωή; Και διαφέρουν οι απαιτήσεις της πνευματικής ζωής από τα παλαιότερα χρόνια με τις απαιτήσεις της πνευματικής ζωής σήμερα; Αυτό είναι ένα πράγμα που απασχολεί πολλούς.
ΓΕ – Βεβαίως δεν υπάρχει μια συνταγή για την πνευματική ζωή.
Ο άνθρωπος πρέπει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια μέσα του, κατά τη γνώμη μου, δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι την πνευματική ζωή κάποιος την επιθυμεί, δηλαδή ο άνθρωπος, ο πιστός, ο μοναχός, και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του μοναχού και του πιστού όσον αφορά την επιθυμία, τον πόθο, όπως λέμε, της πνευματικής ζωής, διότι κάθε άνθρωπος έχει αυτό τον έμφυτο πόθο της στροφής προς τον Θεό. Αυτό είναι κλασικό και δεν διαψεύδεται από κανέναν. Το πρώτο είναι αυτό, αλλά υπάρχει και ο άλλος πόλος. Αυτός που δίνει την πνευματική ζωή, δηλαδή ο Θεός. Ένας επιθυμεί και ο άλλος δίνει. Επομένως η πνευματική ζωή είναι μία δωρεά στον άνθρωπο από τον Ίδιο τον Θεό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να αποσαφηνίζει ο άνθρωπος μέσα του τι επιδιώκει στην πνευματική ζωή.

Πως να αυξήσετε τους φίλους σας

1. Το πρώτο βήμα είναι να αυξήσετε τη χαρά σας. Η χαρά είναι ο πιο ισχυρός μαγνήτης. Αν είστε σε κατάσταση μελαγχολίας ή αρνητικότητας, θα χάσετε τους φίλους σας και δύσκολα θα κάνετε υγιείς φίλους.

Η χαρά προκαλεί αγάπη, εμπιστοσύνη και πίστη. Σας αρέσει να συνεργάζεστε με χαρούμενους ανθρώπους, γιατί η χαρά τους τρέφει την αύρα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο διψούν για χαρά. Η χαρά τούς δίνει ελπίδα και ενισχύει τη θέλησή τους για ζωή.

Ένας ποιητής έγραψε κάποτε ότι υπάρχουν δυο πολύ σημαντικά πράγματα στη ζωή: η χαρά και ο αέρας. Χωρίς αέρα πεθαίνετε· χωρίς χαρά, η ζωή είναι νεκρή. Όποτε απουσιάζει η χαρά, το μικρόβιο της κακολογίας, του φθόνου και της συκοφαντίας αυξάνονται και κάνουν τους ανθρώπους απωθητικούς.

Η χαρά αναζωογονεί το νευρικό σύστημα. Αυτοί που είναι χαρούμενοι έχουν υγιείς αδένες. Αν δεν έχετε χαρά, οι αδένες σας δε λειτουργούν στην άριστή τους κατάσταση. Αν έχετε χαρά, αναδίδετε ωραία μυρουδιά. Αν δεν έχετε χαρά, αναδίδετε άσχημη μυρουδιά.