Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Θύτης και θύμα, δυο όψεις του ίδιου νομίσματος!

Και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Γι’ αυτό ο Χριστός είπε: «Αγάπα τον εχθρό σου!» Μόνο έτσι τελειώνει ο πόλεμος! 
Το εγώ δεν γνωρίζει την υπομονή!  Δεν πιστεύει στο θαύμα γιατί δεν γίνεται την στιγμή που το θέλει! 
*
Σοκαριστικές οι εκλογικεύσεις και οι ψυχολογικές διευθετήσεις αυτών που δεν γνωρίζουν την αγάπη!
Έτσι είναι «φυσιολογικό» να φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι όσο γίνεται πιο νωρίς για να «αυτονομηθούν» και να «αναπτυχθούν», να καταλήγουν οι γονείς στα γηροκομεία, να κόβουμε ό,τι μας ενοχλεί κ.λπ.! Και όμως η ευτυχία, η ανάπτυξη, η ολοκλήρωση, βρίσκονται μόνο στο ευλογημένο μαζί της αγάπης! Η αγάπη είναι η μόνη ελευθερία! Και ελευθερία δεν είναι άλλος τόπος αλλά άλλος τρόπος! 

Άννα Φρόυντ: Οι μηχανισμοί άμυνας του Εγώ

Άννα Φρόυντ: Οι μηχανισμοί άμυνας του ΕγώΤο 1936, η Άννα Φρόυντ, κόρη του Σίγκμουντ Φρόυντ, διατυπώνει για πρώτη φορά τις ψυχοδιανοητικές διαδικασίες που κινητοποιεί το «Εγώ» κάθε φορά πού βιώνει μια ενορμητική απαίτηση ή ένα συναίσθημα σαν κίνδυνο ή απειλή.
Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, εντοπίζει, περιγράφει και αναλύει τα «αμυντικά» αυτά σχήματα, επισημαίνει τα διάφορα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν (φαντασίωση, διανοητική δραστηριότητα…), θέτει το πρόβλημα της διαχρονικής τους ταξινόμησης και, τέλος, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους μηχανισμούς, με κριτήριο την αναφορά τους σε εσωτερικές ή εξωτερικές πηγές άγχους.
Σήμερα, κάποιοι από αυτούς τους μηχανισμούς άμυνας είναι είναι γενικώς αποδεκτοί στον ψυχαναλυτικό χώρο, ακριβώς όπως πρωτοδιατυπώθηκαν στο βιβλίο της «Το Εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας».
Οι βασικοί μηχανισμοί άμυνας είναι:

Επαφή με τον εσωτερικό Οδηγό ή Διδάσκαλο

"Θερμάνετε τη σχέση με τον εσωτερικό σας Οδηγό. Ο Οδηγός είναι το φωτεινό σημείο εκείνο στον εσωτερικό ορίζοντα, που η επαφή μαζί Του προσδίδει πληρότητα, αναδόμηση, συνοχή και τελειοποίηση. Αναζητήστε το σημείο αυτό με όλη τη θέληση και θέρμη του πνεύματος."

Η επαφή με τον εσωτερικό μας Οδηγό ή Διδάσκαλο είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση της ψυχής. Πρέπει να μάθουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας εκεί τακτικά, μέχρις ότου η σχέση μας με Εκείνον γίνει τόσο σταθερή που νιώθουμε ένα με Αυτόν. Με αποτέλεσμα να έχουμε τέλεια αυτοπεποίθηση, έλλειψη ενοχών, έλλειψη αμφιβολιών και με συνεχή τροφοδότηση σοφίας, καθοδήγησης και άρα σωστής και καίριας δράσης.