Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Carl Jung: Τα 4 στάδια της ζωής

Carl Jung: Τα 4 στάδια της ζωήςΚαθώς περιπλανιόμαστε σε αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή, περνάμε πολλές θεμελιώδεις αλλαγές. Οι επιστήμονες έχουν δώσει ονόματα σε κρίσεις ανάλογα με την ηλικία, όπως η κρίση της μέσης ηλικίας, για να καθορίσουν σε ποιο σημείο βρισκόμαστε κάθε φορά στη ζωή μας. Όμως, δεν υπάρχουν προορισμοί στη ζωή. Βέβαια, υπάρχουν σταθμοί ορόσημα (σημαντικά γεγονότα), αλλά μπορούμε συχνά να επιστρέψουμε στους ίδιους τόπους που ήμασταν και πριν.
Κάτι τέτοιο σκεφτόταν και ο διάσημος ψυχολόγος Carl Jung όταν μιλούσε για τα 4 στάδια της ζωής. Αυτά περιγράφουν το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι, καθώς και τα κίνητρά μας.
Δεν έχουν καθόλου να κάνουν με επιτεύγματα ή ηλικίες. Ο ίδιος είχε πει: «Προσεκτικά απροετοίμαστοι, πορευόμαστε προς το «δειλινό» της ζωής. Ακόμη χειρότερα, κάνουμε αυτό το βήμα με την ψευδή προϋπόθεση ότι οι αλήθειες και τα ιδανικά μας θα συνεχίσουν να μας χρησιμεύουν. Αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε το «δειλινό» της ζωής σύμφωνα με το πρόγραμμα του «πρωινού» της ζωής, επειδή ό,τι ήταν μεγάλο το πρωί θα είναι λίγο το βράδυ και ό, τι το πρωί ήταν αλήθεια, το βράδυ θα έχει γίνει ένα ψέμα».

Ποια είναι τα 4 στάδια της ζωής σύμφωνα με τον Carl Jung