Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τι συμβολίζει το άναμμα της καντήλας;


κξηΗ λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.
Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι’ αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι.

Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση.

Μια συνήθεια που διατηρεί τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της με το Φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, που θερμαίνει την ελπίδα και που παρηγορεί και συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς.

Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου.

Τροφή ψυχής

Μόνο η εστίαση στο Ιδανικό, στο Θεό, μπορεί να μας βγάλει απ'τις δύσκολες θέσεις που συχνά βρισκόμαστε. Πρέπει να το θυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας και να τον επαναφέρουμε στην εσωτερική ενατένιση του Στόχου και να μην αφηνόμαστε στις απελπισίες τις καθημερινές, προσπαθώντας να βρούμε λύσεις από άλλες πλευρές και ανθρώπους.                                                 
      Η εσωτερiκή αυτή ενατένιση στο Ιδανικό, θα δώσει νόημα και τροφή στη ζωή.

Τροφή ψυχής δίνει η προσευχή/διαλογισμός, αφού προσπαθούμε να ενωθούμε με την Πηγή της Ενέργειας/τροφής. Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε καλύτερα, άλλες όχι τόσο καλά, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η προσπάθεια, η οποία εξασκεί και ανοίγει τα διάφορα αιθερικά ψυχικά λεπτοφυή κέντρα και χτίζεται έτσι η ψυχική μας φυσιολογία. Το να χτιστεί η ψυχική φυσιολογία, σημαίνει ότι κάνουμε τον οργανισμό μας πιο έτοιμο να δεχτεί το πνεύμα, αφού η ψυχή είναι το δοχείο του πνεύματος προς το σώμα.
Η ψυχή δηλαδή είναι το ενδιάμεσο του πνεύματος προς το σώμα και είναι αυτή που ρεγουλάρει τις ενέργειες. Χωρίς την ψυχή, το σώμα θα καιγόταν αμέσως αν ερχόταν σε επαφή με έστω και λίγα μόρια πνεύματος.

Ας γίνουμε λοιπόν ψυχικοί άνθρωποι, αυτό σημαίνει πνευματικότητα.
         πηγή     elenastral                           

Τα στάνταρ της ψυχής

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι συνεχώς συνειδητοί και άλλοι που είναι σπανίως συνειδητοί. Ένα συνειδητό άτομο είναι αυτό που συνειδητοποιεί την πνευματική του πραγματικότητα σαν ψυχή, και που πάντα σκέφτεται, μιλά και δρα σαν ψυχή ή σύμφωνα με τα στάνταρ της ψυχής. Δεν παραβιάζει αυτά τα στάνταρ σε καμιά περίπτωση.
Τα στάνταρ της ψυχής μπορούν να συνοψιστούν ως
-περιεκτικότητα
-σύνθεση
-ομορφιά
-αγνότητα
-πραγματικότητα
-ανεκτικότητα
-χαρά
-ελευθερία
-υπευθυνότητα
-ειρήνη
Νοητικά, συναισθηματικά και φυσικά εμπόδια δεν βάζουν σε ύπνο ένα αφυπνισμένο άτομο που είναι συνεχώς συνειδητό στα στάνταρ του. Η συνειδητότητα ενός συνειδητού ατόμου είναι το φως της ψυχής του.
-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Consciousness vol.1             πηγή    elenastral