Translate ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Κανείς δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν βοηθήσει τους άλλους να προοδεύσουν


Οι άνθρωποι έχουν χάσει την κατεύθυνση τους. Πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν φωτισμένοι, πλούσιοι, προοδευτικοί, όμορφοι, υγιείς και χαρούμενοι με το να δουλεύουν μόνο για τον εαυτό τους· ενώ η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να φωτιστεί αν δεν φωτίζει τους ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να είναι πλούσιος αν δεν κάνει τους άλλους πλούσιους.

Κανείς δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν βοηθήσει τους άλλους να προοδεύσουν. Κανείς δεν μπορεί να είναι όμορφος αν δεν κάνει τους άλλους όμορφους. Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς να φροντίζει για την υγεία των άλλων. Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος κι επιτυχημένος αν δεν κάνει τους άλλους χαρούμενους και επιτυχημένους.

Οι άνθρωποι έχουν αγνοήσει αυτές τις ιδέες και τώρα βλέπουν το συσσωρευμένο χάος πάνω από τα κεφάλια τους. Πίσω από όλες τις προσπάθειές μας πρέπει να βρίσκεται το κίνητρο για να υπηρετήσουμε, να ανυψώσουμε, να μεταμορφώσουμε τις ζωές των ανθρώπων.

Στο μέλλον, οι άνθρωποι ξαφνικά θα διαφωτιστούν στο γεγονός ότι η ταυτότητά τους και η επιβίωσή τους είναι εγγυημένες μόνο στους άλλους. Στο μέλλον, άλλοι θα είναι πιο σημαντικοί από εσάς και τους δικούς σας, και θα έχετε περισσότερη αγάπη ακόμη και για τους εχθρούς σας από ό,τι έχετε για τον εαυτό σας. Αυτές είναι πολύ δύσκολες έννοιες για τα μουλάρια που έφεραν τον πολιτισμό μας στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
New Dimensions in Healing      elenastral

Συναισθήματα που μας αρρωσταίνουν...



«Φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα τρομερά συναισθήματα που τρέφουμε στην ψυχή μας, γι αυτό σπρώχνουμε πράγματα κάτω από το χαλί. Με τον καιρό όμως, κάθε συζήτηση που δεν έγινε, συσσωρεύεται και παράγει δυσαρέσκεια και πικρία..»(Jordan Peterson)

Γι αυτό ο άγιος Πορφύριος επέμενε τόσο πολύ να μην κρατάμε μέσα μας τοξικά συναισθήματα υπογραμμίζοντας «μην αφήνετε κενά μέσα σας, γιατί τα κενά εκδικούνται». Κι αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δεν φτάνει να βγάλεις ένα πάθος από την ζωή σου, σημασία έχει να γεμίσει και το κενό που δημιουργείται, διαφορετικά η οδύνη θα επιστρέψει πίσω με χειρότερη μορφή. Εάν δεν διηγηθούμε την ιστορία της ψυχής μας, το σώμα μας θα αναλάβει το ρόλο του αφηγητή. Και συνήθως οι αφηγήσεις του σώματος γίνονται με τα συμπτώματα μιας ασθένειας. Πολλές φορές μια ασθένεια φανερώνει τον τρόπο που ζήσαμε, και κυρίως που χειριστήκαμε τα συναισθήματα μας.
 π. λίβυος

Ελαφρομυαλιά


Η ελαφρομυαλιά μπορεί να οριστεί ως μια κατάσταση του νου που ασχολείται με τα ακόλουθα:

1. Με την επιφάνεια της ζωής
2. Με εφήμερες αξίες, όπως τα αποκτήματα και την εμφάνιση
3. Με τα αποτελέσματα και με την επίδειξη
4. Με τις μορφές και με την επιφανειακή τους αξία
5. Με την ενασχόληση με τις απολαύσεις του κατώτερου ατόμου
6. Με την μη διείσδυση στο βάθος των αιτιών, της πραγματικότητας, ή των γεγονότων
7. Με το να μη σκέφτεται για το σκοπό της ζωής που μας δίνεται
8. Με το να μη σκέφτεται για το μέλλον, για την ψυχή του
9. Με το να μην έχει όραμα
10. Με το να μην προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, με την πραγματικότητά του

Μπορείτε να δείτε ελαφρόμυαλους ανθρώπους παντού που είναι απασχολημένοι με την επιφάνεια και με τα σκουπίδια της ζωής. Είναι σαν ένα κομμάτι ξύλο που επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού, ακολουθώντας την κατεύθυνση των ανέμων και των κυμάτων.

Ο Διδάσκαλος Μορύα λέει: «Πρωτίστως, προσέξτε την προδοσία και την ελαφρομυαλιά. Αλλά τι είναι η προδοσία; Για να διαπράξετε προδοσία, πρέπει να έχετε ελαφρομυαλιά. Λόγω της ελαφρομυαλιάς σας, δεν βλέπετε τις συνέπειες των ενεργειών σας. Δεν νοιάζεστε για τους ανθρώπους τους οποίους θα πληγώσει η προδοσία σας. Δεν σκέφτεστε το μέλλον σας. Σκέφτεστε μόνο να κερδίσει η τσέπη σας ή σκέφτεστε πώς να ικανοποιήσετε το μίσος και την εκδίκησή σας. Αποκαλύπτετε μυστικά που σας έχουν εμπιστευτεί, όπως εθνικά μυστικά, ομαδικά μυστικά, προσωπικά μυστικά και ακόμη και τιμαλφή που σας έχουν εμπιστευτεί· τα αφομοιώνετε, αλλά αρνείστε να τα δείτε.

Ο προδότης δεν εργάζεται ποτέ για το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς αλλά για τα δικά του συμφέροντα.

Ο προδότης ποτέ δεν προβαίνει σε προδοσία ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε αρετής. Είναι το αποτέλεσμα των φαυλοτήτων του, της ελαφρομυαλιάς και του εγωισμού που ελέγχει τις πράξεις του.